top of page

"Een tegenslag betekent voor mij een kans om te groeien"

We spreken alumnus Xander Glavas vlak na het behalen van zijn diploma Event & Project Management over zijn visie op de toekomst als eventmanager en ondernemen in tijden van COVID-19.

Zit er nog toekomst in de job als eventmanager?


Als de COVID-19 crisis ons één iets geleerd heeft, dan is het wel hoe sterk we nood hebben aan verbondenheid met elkaar. We hebben aan de lijve ondervonden dat een leven zonder events - of het nu gaat om een festival, een beurs, een huwelijksfeest of een optreden – toch wel behoorlijk doorweegt op onze algemene gemoedstoestand. Als er gesproken werd over “perspectief”, dan hield dat vaak in dat we uitkeken naar momenten waarop we weer ‘samen’ konden zijn. En laat dat nu de sterkte zijn van events: gelijkgestemde mensen samen brengen en verbondenheid creëren.


De eventsector heeft zware klappen gekregen en ook voor mij als student was het geen makkelijke periode. Naast mijn studies ben ik ook actief als professionele danser. Ik zag het voorbije jaar helaas heel wat opdrachten in het water vallen en ook het event dat ik voor ogen had tijdens mijn opleiding, kon ik omwille van de crisis niet organiseren. Daarnaast was het ook moeilijk om een boeiende stageplaats te vinden, aangezien er gewoon heel weinig opdrachten waren. Ik kan dan ook zeggen dat de moed mij met momenten toch wel eens diep in de schoenen zakte…


Een tegenslag betekent voor mij echter een kans om te groeien. Ik ging actief op zoek naar opportuniteiten en besliste elke kans die op mijn pad kwam te grijpen. Dankzij een flexibel stagetraject kon ik stage lopen bij verschillende opdrachtgevers, waaronder Move4Events en de opleiding zelf. Zo heb ik toch nog een pak boeiende projecten kunnen uitvoeren en heel wat nieuwe mensen leren kennen. Daarnaast heb ik ook de sprong gewaagd naar het student-ondernemerschap. In volle crisis richtte ik mijn eigen onderneming BEMOTIONS op, die zich focust op stagemanagement, showcalling, videoproductie en artistieke ondersteuning. In tijden van crisis moet je in mijn ogen teruggrijpen naar je passies om zo jezelf te motiveren. Zo kan je – zelf als het moeilijk gaat – toch nog het verschil maken.


De sector leeft nu herop. Er komen weer meer en meer projecten binnen en onmiddellijk na het behalen van mijn diploma kon ik zelf al aan de slag voor een groot project in Gent centrum. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er ALTIJD een toekomst zal zijn voor goede eventmanagers, aangezien zij over de nodige skills beschikken om mensen op een veilige en innovatieve manier toch te kunnen laten beleven wat echt belangrijk is: ervaringen met elkaar delen en verbonden zijn.

Denk je dat er door corona minder inschrijvingen zullen zijn voor de opleiding?


Ik vrees dat er heel wat ouders zullen zijn die hun kinderen afraden om in de richting van events te stappen. Je kan het ze ook niet kwalijk nemen: heel wat negatieve berichten, een moeilijke periode, veel beperkingen… elementen die ook potentiële studenten zelf kunnen afschrikken.


Toch zou ik het bijzonder jammer vinden mochten de inschrijvingen dalen. Er is nu meer dan ooit nood aan goedgeschoolde event- & projectmanagers om de toekomst te bouwen. Ik las ergens dat we bij Arteveldehogeschool ‘de makers van de wereld van morgen’ zijn, en daar geloof ik ook sterk in – zeker binnen Event & Projectmanagement. Ik hoor van mijn contacten binnen de sector dat ze dringend op zoek zijn naar nieuwe mensen en dat ze voorspellen dat er een immense golf van projecten op de planning zal komen te staan de komende jaren. Dat is ook niet zo verwonderlijk: iedereen heeft er echt nood aan!


Dankzij de vele keuzes die je krijgt in de opleiding om zelf te bepalen welke richting je wil uitgaan en de vele contacten die je legt tijdens praktijkopdrachten, kan ik iedereen alleen maar aanraden om niet te twijfelen: NU IS HET MOMENT OM ERVOOR TE GAAN!

Zullen er zaken die toegepast werden tijdens corona in de eventsector blijvend zijn?


Ik denk dat we uit elke ervaring iets leren. Deze crisis heeft een grote impact gehad op ons leven en op hoe we veilig met elkaar in contact kunnen blijven. We hebben gemerkt dat ‘virtueel contact’ toch niet ‘the real deal’ is, maar bepaalde zaken wel efficiënter kan maken. Denk maar aan meetings of het feit dat er best wel wat meer van thuis uit gewerkt kan worden.


Daarnaast hebben we dankzij de crisis ook wel een snelle technologische vooruitgang gezien, op vlak van streaming bijvoorbeeld. Dat zijn zeker dingen die we kunnen blijven inzetten. Technologie zal in mijn ogen nog belangrijker worden de komende jaren binnen de eventsector en ‘hybride’ concepten waar online en offline worden gecombineerd lijken mij iets om op in te zetten. Ook het belang van veiligheid op een event (crowd management) lijkt mij een onderdeel dat dankzij deze crisis en bijvoorbeeld ook het toenemend aantal natuurrampen nog meer aan belang zal winnen.


Nu zitten we met een ‘extreem’ beleid, dat in mijn ogen niet kan aangehouden worden. Maar uiteindelijk zullen we landen op een werkbaar concept, waarbij de eventsector zelfs een leidende rol in kan spelen. Als eventmanagers zijn we tenslotte gewoon om tijdens crisissituaties -groot of klein- in oplossingen te denken.


Wat zijn jouw plannen tijdens de zomermaanden?


Ik pik de draad binnen mijn activiteiten als danser en choreograaf weer op een geef deze zomer opnieuw danskampen voor jongeren. Daarnaast werk ik ook mee aan artistieke projecten en de heropstart van het danscenter na de zomermaanden. Maar daar stopt het niet… mijn agenda is nu al zo gevuld, dat ik eigenlijk zelf geen tijd zal hebben om ‘op vakantie’ te gaan.


Naast andere projecten binnen mijn onderneming BEMOTIONS, ben ik sinds juni ook aan de slag als ‘venue manager’ van de Sint-Niklaaskerk in Gent, waar momenteel de expo “Lights on Van Eyck” loopt. Een opportuniteit die ik dankzij contacten via de opleiding heb kunnen grijpen. Het belooft daar ook een heel boeiende en drukke zomer te worden, aangezien de expo verlengd wordt en er intussen wordt gewerkt aan een nieuw project voor volgend jaar.


Verder staan er ook nog het mee coördineren van een musical, de uitwerking van enkele gastcolleges rond entertainment en videoproducties op de planning. En als er toch nog tijd over is, dan school ik mij verder bij in showcalling, podiumtechnieken, licht en geluid, enz.


Stilzitten, da’s niets voor mij!

 

Meer weten over Event & Project Management of wil je graag onmiddellijk inschrijven? Dat kan eenvoudig via deze link!

81 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page