top of page

Van je stage je job maken? Deze tips helpen je

Allebei mochten ze op hun stageplaats blijven, de ene bij hr- en interimkantoor Randstad, de andere bij verlichtingsfabrikant Wever & Ducré. Oud-studenten Organisatie & Management Démy Coppens en Margot Huysentruyt zijn het levende bewijs dat de stap naar een eerste job soms snel gezet is. "Grijp zo veel mogelijk kansen en toon wie je bent. En je hoeft echt niet bang te zijn om feedback te vragen."


Démy Coppens Officemanagement Arteveldehogeschool Gent stagiair stage werken werk op stage

Naam: Démy Coppens

Begonnen bij Organisatie & Management: 2016, afgestudeerd in juni 2019

Afstudeerrichting: het vroegere International Business Officer (het huidige Business & Languages)

Huidige job: Consultant bij Randstad

Margot Huysentruyt Officemanagement Arteveldehogeschool Gent stagiair stage werken werk op stage

Naam: Margot Huysentruyt

Begonnen bij Organisatie & Management: 2016, afgestudeerd in juni 2019

Afstudeerrichting: het vroegere Management Assistant (het huidige Business & Languages)

Huidige job: Marketing officer bij Wever & Ducré

Waarom hebben jullie voor Organisatie & Management gekozen?

Démy: "In het middelbaar volgde ik economie - moderne talen. Op de infodag van de opleiding sprak ik met verschillende docenten en studenten en zo kwam ik snel tot de conclusie dat de opleiding een mooie aanvulling is op mijn secundaire studies. Ik koos voor de afstudeerrichting International Business Officer, die vandaag Business & Languages heet. Het internationale aspect en het leren omgaan met en begrijpen van verschillende culturen leken me van groot belang in onze multiculturele wereld. Ja, ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb (lacht)."

Margot: "Voor ik aan Organisatie & Management begon, studeerde ik Sociaal werk. Maar gaandeweg ontdekte ik dat bepaalde algemene vaardigheden zoals computerskills en talenkennis ontbraken. Bovendien voelde ik me nog niet helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. De stap naar een tweede opleiding was snel gezet, want ik wist dat Organisatie & Management nieuwe deuren voor me zou openen."

Démy: "Ik twijfelde even om voor Event & Project Management te kiezen, want in m'n vrije tijd engageer ik me voor verschillende organisaties en projecten. Maar uiteindelijk heb ik besloten om dat puur als hobby te behouden."


Margot Huysentruyt Officemanagement Arteveldehogeschool Gent stagiair stage werken werk op stage

Hoe zijn jullie op jullie stageplaats - en dus bij jullie huidige job - terechtgekomen?

Margot: "Ik ging op zoek naar groeiende bedrijven die ook internationaal bekend zijn. Dat laatste vond ik erg belangrijk, want ik wilde mijn talen oefenen. Zo kwam ik bij Wever & Ducré uit, een verlichtingsfabrikant uit Kortrijk. De stage zelf was heel gevarieerd: het bedrijf wilde me laten proeven van verschillende taken. Ik werkte bij de receptie, waar ik mijn Frans en Engels kon bijschaven; de marketingafdeling, waar ik evenementen hielp organiseren; procurement, waar ik voornamelijk leerde werken met AX; de salesafdeling, waar ik handleidingen opstelde en verslagen maakte van meetings ... Tijdens mijn stage kwam er dan een vacature voor marketing officer vrij. Omdat ik nauw samenwerkte met de marketingverantwoordelijke, begon het te kriebelen om mijn kans te wagen (lacht). Ik had nog geen diploma en nauwelijks ervaring, maar Wever & Ducré focust vooral op je attitude en wil om te werken."


Démy Coppens Officemanagement Arteveldehogeschool Gent stagiair stage werken werk op stage

Démy: "Drie jaar geleden startte ik als jobstudent bij Randstad Inhouse Services. Ik heb toen enorm veel bijgeleerd en kon de theorie uit mijn opleiding omzetten in de praktijk. Elke vakantie mocht ik terugkeren en kreeg ik nieuwe kansen. Ook andere kantoren hoorden over mijn werk en voor mijn afstudeerstage kwam ik bij Randstad Sint-Niklaas terecht. Ik maakte een goede indruk en plots kwam de vraag of ik na mijn stage wilde blijven om een zwangere collega te vervangen. Ik heb geen seconde geaarzeld! Twee maanden later vroeg de hr-afdeling van de groep dan of ik intern wou solliciteren voor een vaste job als consultant in Gent. Mijn takenpakket is erg uitgebreid: vacatures opnemen, klanten bezoeken, rekruteren, sollicitatiegesprekken voeren, de administratie in goede banen leiden ... Het passeert allemaal de revue."

Margot: "Mijn huidige job verschilt meer van mijn stage, maar net dat maakt het zo boeiend. Geen enkele dag is dezelfde. Ik heb ontzettend veel goesting om nog meer bij te leren."


Neem je tijd


Welke competenties uit de opleiding Organisatie & Management zetten jullie het meest in voor jullie job?

Démy: "Sociaal recht, human resources management, personeelsadministratie en e-HRM, zakelijke communicatie en people management zijn vakken waarop ik vandaag nog vaak terugval. Sociale vaardigheden, klantgerichtheid, correctheid, flexibiliteit en stressbestendigheid zijn sleutelwoorden in mijn werk."

Margot: "Organisatie & Management is een heel praktijkgerichte opleiding. In de eerste plaats werd ik er zelfstandiger, een pluspunt voor mijn job. Daarnaast is mijn talenkennis verbeterd en leerde ik samenwerken en flexibel zijn."


Tot slot: welk advies geven jullie aan studenten die er ook van dromen op hun stageplaats te blijven?

Démy: "Wees jezelf en toon wat je kan en wie je bent. Stel vragen en neem initiatief, want dat getuigt van wil en ondernemerschap en wordt enorm geapprecieerd."

Margot: "De afstudeerstage is volgens mij een van de belangrijkste momenten van je opleiding. Je merkt vrij snel of het werk iets voor jou is en ontdekt wat je leuk vindt. Zelf vond ik het belangrijk om niet meteen de eerste de beste stage te kiezen, maar mijn tijd te nemen. Denk er dus goed over na, want je kan inderdaad je eerste job te pakken krijgen. Probeer tijdens je stage zelf zo veel mogelijk kansen te grijpen en zelf dingen voor te stellen. Ook feedback vragen, vind ik belangrijk. Zorg bijvoorbeeld voor een maandelijks gesprekje met je mentor zodat je je sterke punten leert kennen, maar ook je groeikansen. En het allerbelangrijkste: geniet ervan, want daarna gaat de arbeidsmarkt voor je open."

 

Meer weten over de stages bij Organisatie & Management?

115 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page